×

×

קונדילומה

קונדילומה (Condyloma) ובשפה המקצועית קונדילומה אקומינטה היא גידול בעור, או יבלת באיבר המין, המופיעה לאחר חשיפה לווירוס הפפילומה. זהו גידול קטן בעור בגודל ממוצע של מילימטר עד כמה מילימטרים בעל מבנה ומרקם של כרובית. לעתים יופיע גידול אחד ולעתים קבוצה של גידולים כאשר בדרך כלל הם יתמקמו בחלק החיצוני או הפנימי של איבר המין או על אזור פי הטבעת. הקונדילומה נפוצה מאוד בישראל ובעולם, היא מוכרת היטב לרופאים ודרכי ההתמודדות איתה מצויינים כפי שתוכלו לקרוא בהמשך.

המלצה חשובה!

סובלים מקונדילומה? ההמלצה שלנו היא לעבור טיפול פרטי שיסיר את הקונדילומות וימנע את ההתפתחות המחלה בהקדם. מומלץ לא לחסוך ולהשקיע בטיפולים מתקדמים בלייזר או באמצעות מחט חשמלית ולמנוע קונדילומה חוזרת, התייעצו עם המומחים שלנו עכשיו.


קונדילומה – מה אומרים המספרים?

  • קונדילומה היא מחלת המין הנפוצה ביותר בעולם. הסטטיסטיקה מראה כי בכל רגע נתון, כעשרים ושבעה אחוז מבני האדם בגיל שבין ארבע עשרה ועד לחמישים ותשע הם נשאים של הווירוס.
  • מחקר שנעשה בתחום מלמד כי עד גיל חמישים, כשמונים אחוז מהאמריקאים יחלו לפחות בסוג אחד של הווירוס.
  • תשעים ותשעה אחוזים ממקרי ההדבקה אינם מאופיינים באף סממן וכמעט כל מקרי ההדבקות חולפים מעצמם בתוך מספר חודשים לאחר ״טיפול עצמי״ של מערכת החיסון בגוף.
  • בישראל לא נערכו מחקרים באשר לתפוצת המחלה, אך המספרים העצומים של תפוצת המחלה בארצות הברית יכולים לתת אינדיקציה באשר להיקף תפוצת המחלה בישראל.
  • מספר קטן מאוד של נשים, כ- 200 נשים בשנה, חולות בסרטן צוואר הרחם בעקבות הידבקות בנגיף הקונדילומה שמכונה באנגלית גם Genital Wart.
  • נגיף הפפילומה נחשב למחלת המין הנפוצה ביותר ורוב הגברים והנשים מעל גיל עשרים וחמש שקיימו יחסי מין עם מספר בני זוג נושאים אותו בגופם, אך רק חלק קטן מהם מפתחים יבלות מסוג קונדילומה.

המלצה חשובה!

סובלים מקונדילומה? ההמלצה שלנו היא לעבור טיפול פרטי שיסיר את הקונדילומות וימנע את ההתפתחות המחלה בהקדם. מומלץ לא לחסוך ולהשקיע בטיפולים מתקדמים בלייזר או באמצעות מחט חשמלית ולמנוע קונדילומה חוזרת, התייעצו עם המומחים שלנו עכשיו.


איך נדבקים בקונדילומה?

וירוס הפפילומה הוא וירוס הנמצא בתאי העור ומועבר מאחד לשני באמצעות מגע של תאי העור. כל חיכוך של עור נגוע בעור שאינו נגוע עלול להסתיים בהדבקה. הנגיף חודר לתאים באזורים שבאו במגע עם עור נגוע, הוא שוהה בתוך התאים, בהתחלה בצורה רדומה, אך לאחר זמן מה הוא מתחיל לשכפל את החומר הגנטי והחלבונים שלו, והפעולה הזו היא אשר משנה את צורת התאים המתבטאת ביצירת היבלות.

ההדבקה בנגיף היא הדבקה מהירה מאוד ובאחוזים גבוהים. בכחמישים אחוז מהמצבים שבהם יש חיכוך של עור בעור, החיכוך יסתיים בהדבקה. קיום יחסי מין מוגנים לא תמיד יצליחו למנוע את ההידבקות מאחר ותמיד קיים חיכוך ישיר של אברי המין האחד בשני ובעיקר בשלבים הראשונים של המשחק המקדים ועוד לפני החדירה. ובנוסף, גם מגע של גבר באיבר מינו הנגוע בקונדילומה ולאחר מכן מגע בפות של בת הזוג או בפי הטבעת שלה ללא חיטוי מוקדם של היד עלול להסתיים בהדבקה ובהופעת יבלת (קונדילומה בפות), אם כי הדבקה שכזו נדירה יותר.

כאשר היבלות מופיעות באברי המין הגבריים (קונדילומה בפין), על הפין, על האשכים או בפי הטבעת (קונדילומה בפי הטבעת), סיכויי ההדבקה גבוהים יותר. הדרך הנפוצה ביותר להידבקות היא באמצעות קיום יחסי מין מכל סוג, אוראליים, וגינאליים או אנאליים. קשה להעריך מתי נדבק האדם בנגיף כי רק לאחר מספרל שבועות או שנים לאחר ההדבקה היבלות עלולות להופיע.

קיימים כמאתיים סוגים של נגיף הפפילומה, והידבקות בסוג אחד של הנגיף אינה מונעת הדבקות בסוג אחר של הנגיף. ברוב המקרים, המערכת החיסונית מצליחה להתגבר בעצמה על הנגיף בתוך תקופה של שנה עד שנתיים, אך אין זה אומר שהגוף מחוסן מפני הידבקות של נגיף אחר.


איך מאבחנים קונדילומה?

הקונדילומה היא מחלה כמעט ללא תסמינים. הביטוי היחיד של המחלה הוא היבלת או הגבשושיות הקטנות באזור איברי המין. היבלות נראות כגושים קטנים המחוברים לעור ובשפה הרפואית הן מתוארות כמעין כרוביות קטנות אם כי לעתים הן מופיעות בצורות אחרות.

צבעי היבלת יכולים להיות זהים לצבע האזור או כהים יותר. לרוב, היבלות אינן מגרדות, כואבות והן אינן מפרישות הפרשות. כאשר קיים חיכוך משמעותי עם בד או עם כל גורם אחר, עלול להתפתח דימום קל מהיבלת. גם לאחר קיום יחסי מין ייתכן דימום קל.

לעתים היבלות מופיעות בגרון ובחלל הפה מאחר והן נוצרות כתוצאה של קיום יחסי מין אוראליים. גניקולוגים מכירים היטב את מחלת הקונדילומה, במרבית המקרים הם יצליחו לאבחן קונדילומה רק באמצעות מבט על הגידולים שהתפתחו בעור.

דרך נוספת לאבחן קונדילומה אקומינטה (יבלת חרוטית) היא באמצעות חומצה אצטית. לגידולי הקונדילומה יש נטייה לשנות את הצבע שלהם ולהפוך ללבנים כאשר הם באים במגע עם חומצה אצטית, שיטה זו פחות יעילה לאבחון באזור הפות מאחר שבאזור זה נמצאים זיהומים נוספים שהופכים גם הם ללבנים וקשה להבדיל ביניהם.

כאשר צריך לאבחן את הנגיף אצל נשים מקובל לבצע משטח של צוואר הרחם, בדיקה הנקראת בשפה המקצועית בדיקת פאפ . בדיקה אמינה יותר היא בדיקת PCR, באמצעותה ניתן לזהות באופן ישיר את נגיף הפפילומה. כאן המקום לציין כי בדיקת פאפ מבוצעת בקופות החולים ונמצאת בסל הבריאות ולכן היא לא עולה כסף, לעומתה בדיקת PCR, אינה נכללת בסל הבריאות ולכן אם רוצים תוצאה מדוייקת צריך לעבור את הבדיקה באופן פרטי ובעלות של כ - 800 ש״ח.


איך מונעים ומטפלים בקונדילומה?

את הטיפול בנגיף מחלקים לשני סוגי טיפולים, טיפול מניעה וטיפול ביבלות עצמן. כיום אין שיטות טיפול שיוכלו להעלים לחלוטין את הנגיף, אם נדבקתם הוא עלול להיות תמיד בגוף והיבלות עלולות שוב להתפרץ (קונדילומה חוזרת), ולכן הטיפול מתרכז בהסרת היבלת עצמה. טיפול בקונדילומה מקטין את הסיכויים להדבקת בני זוג שעדיין לא נחשפו לנגיף ואת הסיכויים שבמקום המטופל תצמח יבלת חדשה. הסיכויים פוחתים בצורה משמעותית כאשר מעלימים את הקונדילומה בצריבה או בלייזר. טיפול טבעי בקונדילומה לרוב לא יביא לתוצאות המקוות אבל יש כאלה שמאמינים ורוצים לחסוך אז תוכלו לקרוא על זה בפורטל בהרחבה.

במסגרת טיפולי המניעה חשוב להקפיד לקיים יחסי מין עם קונדום, אם כי חשוב לחזור ולהדגיש כי ההגנה שהקונדום מעניק היא הגנה חלקית בלבד. בנוסף, יש שני סוגי חיסונים, חיסון סרווריקס (Cervarix) שפותח כדי להגן על שני זנים (16 ו-18) בעיתיים שעשויים לגרום לסרטן צוואר הרחם, סרטן פי הטבעת וסרטנים נוספים באברי המין וחיסון גרדסיל (Gardasil) שפותח כדי להגן על ארבעה זנים ( 6, 11, 16, 18) בעיתיים שגורמים בנוסף לסרטנים גם להופעת יבלות באברי המין. החיסונים מתאימם לחולים מגיל תשע ועד גיל עשרים ושש והם מסובסדים ע״י קופות החולים.

להן מספר טיפולים נפוצים להעלמת יבלות והרחקת קונדילומה:

הסרת קונדילומה בלייזר - הסרת קונדילומה בלייזר מבוצעת בהרדמה (הרדמה מקומית או הרדמה מלאה). הטיפול בלייזר מתאים להסרה ואידוי גידולים חיצוניים וגידולים פנימיים כמו גידולים בתוך צינור השופכה, בתעלה האנלית ובנרתיק (קונדילומה בנרתיק). השימוש במכשיר הלייזר מתבצע תחת הכוונה של טלסקופ. השיטה היעילה ביותר לטיפול בקונדילומה היא שילוב הכוונה בטלסקופ וצביעה מיוחדת של הנגעים המקלה על הזיהוי שלהם. הסרת קונדילומה בלייזר מאפשרת למטופל לחזור מהר לשגרת החיים ללא כאבים וללא סיבוכים. ההליך מתבצע לרוב בחדר ניתוח ועלותו מחושבת ע״ב שני מרכיבים, עלות חדר ניתוח פרטי שנאמדת בכ - 2,600 ש״ח ושכר רופא. מחיר לא זול במיוחד אבל שווה את ההשקעה!

צריבה של גידולי הקונדילומה בחנקן נוזלי - צריבת קונדילומה בחנקן נוזלי מתבצעת באמצעות מיכל המתיז חנקן נוזלי על העור הנגוע. הטמפרטורה הנמוכה של החנקן, מאתיים מעלות צלסיוס מתחת לאפס, הורסת את התאים הבאים איתה במגע, לאחר ההתזה, הקונדילומה מחליפה את צבעה ונושרת כעבור מספר ימים. הטיפול מלווה בכאב קל והוא משאיר צלקות באזור הטיפול.

צריבה במחט חשמלית - צריבת הקונדילומה במחט חשמלית נחשבת לאחד הטיפולים היעילים לטיפול בגידולי קונדילומה בכל האזורים, על העור, בנרתיק, בשפתיים של הפות ובתעלה האנאלית. במהלך הטיפול צורב הרופא את הנגע מהשורש עד לנשירתו וחובש את האזור בתחבושת סטרילית שסופגת הפרשות ודימומים קלים. במקרים קלים מבוצע הטיפול ללא הרדמה, אך במצבים שבהם נמצאים הגידולים באזורים פנימיים יותר, ההליך מתבצע בהרדמה חלקית או מלאה.

כריתה כירורגית של הגידולים - כריתה כירורגית של נגעים מתבצעת בחדר ניתוח בהרדמה. במהלך הטיפול יסיר המנתח את הנגע ויתפור את החתך שנותר. ברוב הפעמים המטופל משתחרר כעבור מספר שעות הביתה, אך במקרים מורכבים יותר צריך להתאשפז למשך לילה.

משחות נגד קונדילומה - בשוק קיימות מספר משחות לטיפול בנגיף והן נמכרות רק עם מרשם רופא. מטרת המשחה היא לחזק את המערכת החיסונית כך שהיא תוכל להילחם בעצמה בנגיף. הטיפול במשחה נמשך בין 10 ל- 16 שבועות והיעילות של המשחה היא החמישים אחוז. למשחה יש תופעת לוואי, בכחמישה עשר אחוז מהמקרים יופיעו פטריות באזור המטופל.


קונדילומה אצל גברים ונשים בהריון

על אף שהמחלה מזוהה יותר עם נשים היא מצויה גם אצל גברים (קונדילומה בגברים) ונחשבת למחלת המין השכיחה ביותר לגברים בטווח הגילים חמש עשרה עד ארבעים ותשע. הגידולים אצל הגברים מופיעים על הפין ובפי הטבעת ובמקרים רבים הם יבואו לידי ביטוי בצורת גידולים קטנים שקשה מאוד לאתר.

על אף הניסיון הרב בטיפול בנגיף, קשה להעריך באופן מדעי האם ההריון מחמיר את המחלה, אם כי נשים רבות מדווחות על החמרה במחלה בתקופת ההריון (קונדילומה בהריון). הסיכוי של האישה ההרה להעביר את המחלה לילוד הוא נמוך ועומד על פחות מאחוז. מרבית ההדבקות מתרחשות במהלך הלידה, ולכן קבלת טיפול לפני הלידה עשוי להקטין את הסיכויים להידבקות של הילוד. טיפול בלייזר, צריבת היבלות והסרתן בהליך כירורגי מתאימה גם לנשים ההרות, אך יש להדגיש כי השימוש במשחות אסור בתקופת ההריון.