מדו”ח של משרד הבריאות עולה כי בשנים האחרונות חלה ירידה של כשישה עשר אחוז במספר הפסקות ההיריון שבוצעו בישראל, הרופאים טוענים כי הסיבה לכך היא המודעות והשימוש בגלולת הבוקר שאחרי. הגלולה שאחרי היא למעשה כדור נגד הריון המהווה אמצעי מניעה לשעת חירום. הגלולה שאחרי מיועדת למצבים בהם קיימת יחסי מין לא מוגנים או במצבים שבהם אמצעי המניעה כשל כמו למשל במקרה של קונדום שנקרע.
את הגלולה שמכילה פרוגסטרון במינון גבוה, נוטלים באופן חד פעמי ולא יאוחר משבעים ושתיים שעות לאחר קיום יחסי המין. בניגוד למיתוסים רבים, הגלולה אינה גורמת להפלה, אלא היא פועלת באמצעות עיכוב הביוץ, השפעה על רירית הרחם ומניעת ההשתרשות של הביצה המופרית ובכך היא מפסיקה את ההריון הלא רצוי.
בישראל נפוצות 3 גלולות של היום שאחרי: פוסטינר, נורלבו ואלה. פוסטינור - פוסטינור היא גלולה חד פעמית המיועדת להפסקת הריון לאחר יחסי מין לא מוגנים. פוסטינור מכילה חומר פעיל הנקרא לבונורגסטרל (Levonorgestrel) מקבוצת הפרוגסטוגנים. הלבונורגסטרל הוא הורמון סינתטי, דומה לפרוגסטרון, שבמינון גבוה הוא מעכב את הביוץ.
נורלבו – נורלבו היא גלולה המכילה את ההורמון Levonorgestrel ובדומה לגלולת הפוסטינור גם היא מעכבת את הביוץ. הנורלבו מוכרת פחות מגלולת הפוסטינור והיא אף זולה ממנה משמעותית (כדור פוסטינור עולה כ - 90 ש״ח בעוד גלולת נורלבו עולה כ - 50 ש״ח). אלה - גלולת ELLA, בניגוד לפוסטינור ונורלבו שאפשר לבלוע עד שבעים ושתיים שעות לאחר קיום יחסי המין, גלולת ELLA יעילה עד למאה ועשרים שעות ( 5 ימים) לאחר קיום יחסי המין. בעוד שפוסטינור ונורלבו נמכרות ללא מרשם רופא, ELLA מצריכה מרשם רופא (לאו דווקא רופא נשים). כל כדור הריון מסוג ELLA מכיל Ulipristal Acetate 30mg.
ככל שלוקחים את הגלולות קרוב יותר למועד קיום יחסי המין הלא בטוחים שעלולים לגרום להריון, כך היעילות של הגלולות תהיה גבוהה יותר. הנתונים מלמדים כי נטילת הגלולה בתוך עשרים וארבע שעות לאחר קיום יחסי המין יעילה בכתשעים אחוז מהמקרים.
גלולת היום שאחרי עלולה לגרום לתופעות לוואי כמו כאבי ראש, סחרחורת, כאבי בטן, בחילות או הקאות, רגישות בשדיים, שלשול ובמקרים פחות שכיחים לשינויים בסדירות המחזור החודשי. במקרים של דימום כבד או ממושך, הקאת הגלולה בתוך שעות מרגע לקיחתה או איחור של מעל חמישה ימים במחזור החודשי, חשוב לפנות אל הגניקולוג שלך. השימוש בגלולה מיועד רק למצבי חירום. הוא אינו גורם להשפעות בטווח הארוך והוא אף אינו פוגע בפוריות שלך. אם נכנסת להריון, גלולת היום שלמחרת לא תגרום לפגיעה בעובר.
ש. מתי ולמי השימוש בגלולה להפסקת הריון אינו מתאים?
ת. כאשר עברו שבעים ושתיים שעות ממועד קיום יחסי המין (או 120 שעות במקרה של גלולת אלה), אם יש רגישות או אלרגיה לאחד מהמרכיבים בגלולות, ואם את סובלת ממחלת כבד חמורה או ממחלה שנקראת פורפיריה השימוש בגלולות היום שאחרי מיותר.
ש. האם צריך מרשם רפואי לגלולות והיכן ניתן להשיג אותן?
ת. גלולה נגד הריון אפשר להשיג בבתי המרקחת ואם את מעל גל שש עשרה אינך צריכה מרשם רפואי מלבד גלולת אלה המחייבת מרשם מרופא.
ש. האם אפשר להשתמש בגלולה שאחרי באופן קבוע במקום גלולה למניעת הריון?
ת. לא. גלולת הבוקר שאחרי אינה מחליפה בשום אופן אמצעי מניעה אחרים והיא מיועדת רק למצבי חירום.
ש. איך הגלולה תשפיע עלי?
ת. אם הספקת לקחת את הגלולה לפני הביוץ, היא תמנע את שחרור הביצית מהשחלה ותצליח לעכב את הביוץ. אם לקחת את הגלולה לאחר הביוץ, הגלולה לא תצליח למנוע את ההיריון. חשוב לדעת כי גלולת הבוקר שאחרי מגנה עליך באופן זמני ולא לאורך כל החודש.
ש. חברה אמרה לי כי אפשר לקחת את גלולת היום שאחרי רק פעמיים בחיים. האם זה נכון?
ת. ממש לא. גלולת הבוקר שאחרי מכילה פרוגסטרון ואין בעיה לקחת אותה בכל פעם שתידרשי לה.
ש. האם הגלולה עלולה לפגוע בעתיד בפריון?
ת. לא. הגלולה אינה משפיעה על הפריון העתידי והיא אף אינה גורמת לנזק בריאותי, אולם ייתכן שהיא תגרום לשיבושים זמניים במחזור החודשי, תעכב אותו או שתגרום לדימומים בלתי סדירים.
ש. האם גלולת היום שאחרי גורמות להפלה?
ת. בהחלט לא. הגלולה גורמת רק לפעולה אחת והיא דחיית הביוץ ומניעת המפגש בין הזרע לביצית. אם הזרע והביצית כבר נפגשו ונוצר הריון, הגלולה לא תפעל ואת עדיין תישארי בהיריון ותזדקקי לעבור הפלה אם ההריון אינו מתוכנן ואינך מעוניינת להמשיך בהריון.
ש. עד כמה הגלולות מוכרות לרפואה והם יש שינוי בהרכב הגלולות בשנים האחרונות?
ת. גלולת היום שאחרי מוכרת על ידי ארגון הבריאות העולמי כבר למעלה מארבעים שנה. אומנם הרכב הגלולות התעדכן בשנים האחרונות, אך אין כמעט הבדל בין הגלולות ששווקו לפני ארבעים שנה ובין הגלולות המשווקות כיום. העיקרון של הגלולות הן החדרת כמות גדולה של הורמונים המונעים מהשחלות לשחרר את הביצית במטרה למנוע הריון לא רצוי.