הפלה טבעית זהו מצב שבו ההריון נפסק באופן טבעי לפני השבוע העשרים. בעוד שהפלה טבעית מלווה בדימום מהנרתיק, הפלה נדחית היא הפלה שבה העובר מת ברחם, אך תוכן ההריון לא נפלט מהגוף באופן טבעי, אין דימום ורק בדיקת אולטרסאונד מגלה כי העובר כבר אינו חי. בניגוד להפלה טבעית, בהפלה נדחית צוואר הרחם נשאר סגור ואינו מאפשר את יציאת העובר על אף שההיריון כבר נפסק.
עדיין לא ברור מהן הסיבות הגורמות להפלה נדחית ומדוע תוכן הרחם אינו נפלט מהגוף. אך מחקרים שונים שנעשו בנושא מלמדים על אפשרות של קשר בין ההפלה הנדחית לבין ייצור של פרוגסטרון ברמה תקינה בגוף לצד נפילה בייצור האסטרוגן.
בהפלה נדחית העובר יכול ולמות והאם לא תרגיש בסימנים מיוחדים. בשונה ממוות של עובר בשלבים מתקדמים של ההריון שבהם האישה מפסיקה להרגיש את תנועות העובר ופונה מיד לרופא, ההפלה הבוששת מתרחשת בשלבים המוקדמים של ההריון שבהם באופן טבעי אין עדיין תנועות של העובר, ולכן האישה אינה פונה לרופא ויכולים לעבור מספר שבועות עד לבדיקת אולטרסואנד שתלמד על מות העובר.
אם את צריכה לעבור גרידה לאחר הפלה נדחית, חשוב שתדעי כי את לא לבד! אנחנו נלווה אותך בדיסקרטיות לאורך כל ההליך באופן המהיר והמקצועי ביותר. העובדת הסוציאלית שמלווה כל אשה שחייבת לעבור הפלה, תכין אותך לקראת הוועדה להפסקת הריון שצריכים לעבור ע״פ החוק. החלטת הוועדה שמורכבת מאותה העובדת הסוציאלית ומשני גניקולוגיים שמוסמכת ע״י משרד הבריאות ומבוצעת אצלנו בחדרי הניתוח, תימסר לך מידית ותישמר באופן חסוי.
כאשר בדיקת האולטרסאונד מלמדת כי העובר ברחם האישה מת, צריך לעבור בהקדם הפלה מלאכותית להוצאת העובר מהרחם. את ההפלה מבצעים באמצעות גרידה ולא באמצעות כדורים מאחר והוכח כי השימוש בתרופות לכיווץ הרחם אינן יעילות במצבים של הפלה נדחית שכן הם אינם גורמים ליציאת כל תוכן הרחם בשלמותו.
גרידה הוא מונח המתאר הפסקת הריון כירורגית שאותה מבצעים בשליש הראשון של ההריון ועד השבוע ה - 13 ובמקרים מסוימים עד השבוע העשרים. הגרידה מתבצעת בחדר ניתוח, בהרדמה ובאשפוז יום. לאחר שתהליך ההרדמה הסתיים, מרחיב הרופא את צוואר הרחם ודרכו הוא מחדיר אל רחם האישה צינורית פלסטיק אשר שואבת את תוכן הרחם ומרוקנת אותה. הגרידה היא פעולה קצרה הנמשכת בין רבע שעה לחצי שעה שלאחריה נשארת המטופלת לאשפוז קצר במשך מספר שעות להתאוששות ולמעקב.
תופעות הלוואי יכולות להיות דימום וכאבי בטן נוסף לתופעות הלוואי המאפיינות את תהליך ההרדמה. במשך שבוע לפחות לאחר הגרידה מומלץ להימנע מקיום יחסי מין. אם לאחר שבוע הדימום לא פסק עדיין אין לקיים יחסי מין וחשוב ולדווח לרופא המטפל.
הפלה בגרידה נחשבת לפעולה רפואית בטוחה, אם כי ייתכנו מספר סיכונים. לא תמיד יצליח הרופא לרוקן את כל תוכן הרחם ותידרש גרידה חוזרת או סיבוכים נוספים כמו זיהום ברחם, ניקוב בדופן הרחם או באיברים סמוכים. ככל שהגרידה מתבצעת בשלבים מוקדמים של ההריון, כך רמת הסיכונים והסיבוכים פחותה. לאחר הגרידה הרופא מקיים בדיקת אולטרסאונד נוספת כדי לוודא שהרחם התרוקן לגמרי ולא נשארו בו שאריות של הריון.
אם את צריכה לעבור גרידה לאחר הפלה נדחית, חשוב שתדעי כי את לא לבד! אנחנו נלווה אותך בדיסקרטיות לאורך כל ההליך באופן המהיר והמקצועי ביותר. העובדת הסוציאלית שמלווה כל אשה שחייבת לעבור הפלה, תכין אותך לקראת הוועדה להפסקת הריון שצריכים לעבור ע״פ החוק. החלטת הוועדה שמורכבת מאותה העובדת הסוציאלית ומשני גניקולוגיים שמוסמכת ע״י משרד הבריאות ומבוצעת אצלנו בחדרי הניתוח, תימסר לך מידית ותישמר באופן חסוי.
ש. האם הפלה נדחית מגדילה את הסיכוי להפלות חוזרות?
ת. כמו בכל הפלה המתרחשת בשליש הראשון של ההריון, כך גם להפלה נדחית לא אמורה להיות השפעה על הריון חוזר כאשר רוב ההריונות מסתיימים בלידת עובר חי. כאשר מתרחשת הפלה אחת, סיכויי האישה ללדת תינוק חי בהריון הבא דומים לסיכויים של כל אישה ללדת ובדומה לנשים שלא עברו מעולם הפלה, אולם, לאחר שלוש הפלות רצופות, הסיכוי ללדת תינוק חי עומד על שבעים וחמישה אחוז. במקרים כאלו ימליץ הרופא לקיים בירור רפואי מקיף לסיבת ההפלה וזאת כדי לנסות לאתר את הגורמים להפלה ולמנוע את הישנותן.
ש. מתי מומלץ להיכנס להיריון לאחר הפלה נדחית?
ת. כמו לאחר כל הפלה, גם לאחר הפלה נדחית כדאי להמתין למחזור חודשי אחד לאחר ההפלה ורק אז להיכנס להריון. ההמתנה חשובה כדי לוודא שלא נותרו ברחם שאריות מההריון הקודם ושהרחם חזר לאיתנו.
ש. עברתי הפלה נדחית. מתי אני אמורה לקבל את המחזור החודשי?
ת. המחזור החודשי אמור להגיע כשישה שבועות לאחר ההפלה. אם לא קיבלת את המחזור כשישה שבועות לאחר ההפלה, כדאי לך לפנות לרופא נשים.
ש. כיצד יש לנהוג לאחר הפלה נדחית?
ת. מאחר והפלה נדחית מסתיימת בגרידה, עלייך לשכב במיטה ולנוח מספר ימים כדי להתחזק. כאשר הדימום מסתיים יש לחזור אל הרופא ולבצע בדיקת אולטרסאונד על מנת לוודא שהרחם במצב תקין. בעבר המליצו הרופאים להמתין לפחות שלושה חודשים עד שמנסים להרות שוב, אך מאחר ובדיקת האולטרסאונד מאפשרת לעקוב במדויק אחרי מצב הרחם והביוץ, ואם הכול בסדר, ממליצים הרופאים לחכות למחזור חודשי אחד ולנסות להרות מחדש.