×

×

רעלת הריון

פרה-אקלמפסיה היא לחץ דם גבוה, המלווה בחלבון בשתן (פרוטאינוריה) או באצירת נוזלים (בצקת), שמתפתח בין השבוע ה- 20 של ההיריון לסוף השבוע הראשון לאחר הלידה. אקלמפסיה (רעלת הריון) היא צורה חמורה יותר של פרה-אקלמפסיה, המסתיימת בפרכוסים ובתרדמת.

פרה-אקלמפסיה מתפתחת בכ- 5 אחוזים מן ההריונות. היא נפוצה יותר בהריונות הראשונים ואצל נשים שכבר סובלות ממילא מלחץ דם גבוה או מהפרעה בכלי הדם. רעלת הריון מתפתחת אצל אחת מכל 200 נשים שנתקפו בפרה-אקלמפסיה ובדרך כלל היא קטלנית אלא אם כן מטפלים בה במהירות. הגורם לפרה-אקלמפסיה ורעלת הריון אינו ידוע. הסיכון העיקרי לפרה-אקלמפסיה הוא הינתקות בטרם עת של השליה מדופן הרחם.

בפרה-אקלמפסיה, לחץ הדם מגיע ל- 140/90 מ״מ כספית או יותר, הפנים או כפות הידיים מתנפחות, ובדגימת שתן מתגלות רמות חלבון גבוהות מהערך התקין. נשים שלחץ הדם שלהן עולה במידה רבה אך נשאר מתחת לרמה של - 140/90 מ״מ כספית נחשבות גם הן כקבוצת סיכון לפרה-אקלמפסיה.

תינוקות של נשים שנתקפו בפרה-אקלמפסיה מועדים פי 4-5 יותר מתינוקות רגילים, לסבול מבעיות שונות ממש לאחר הלידה. הם עשויים להיות קטנים בשל תפקוד פגום של השליה או משום שהם פגים.


טיפול ברעלת הריון

בשונה מלחץ דם גבוה רגיל (יתר לחץ דם), פרה-אקלמפסיה ורעלת הריון אינן מגיבות לחומרים משתנים (תרופות המסלקות עודפי נוזלים) ולתפריט דל נתרן. הרופאים מעודדים איפוא את המטופלות הנמצאות במצב זה לצרוך כמות נורמלית של מלח ולשתות יותר מים. המנוחה במיטה חשובה מאוד. לעתים קרובות גם מעודדים את האישה לשכב על הצד השמאלי שלה, כדי להפחית את הלחץ על הווריד הגדול בבטן (הווריד החלול התחתון) שמחזיר דם אל הלב, ובכך לשפר את זרימת הדם. במקרים מסוימים ניתן עירוי של מגנזיום גופרתי כדי להקטין את לחץ הדם וכדי למנוע פרכוסים.

כאשר האישה סובלת רק מפרה-אקלמפסיה קלה, די במנוחה במיטה ואין צורך באשפוז, אך עליה להיבדק אחת ליומיים. אם מצבה אינו משתפר במהירות, היא מאשפזת - ואם ההידרדרות נמשכת, מיילדים את התינוק מהר ככל האפשר.

אישה שסובלת מפרה- אקלמפסיה חמורה, מאושפזת בבית החולים ועליה להישאר במיטתה כל הזמן. עירוי תוך ורידי של נוזלים ומגנזיום גופרתי מקל את התסמינים בדרך כלל. לחץ הדם יורד לרמה נורמלית בתוך 4 - 6 שעות. לאחר מכן אפשר ליילד את התינוק בביטחה. אם לחץ הדם נשאר גבוה, האישה מקבלת תרופות נוספות לפני שפותחים בזירוז הלידה.

סיבוך רציני נוסף של פרה-אקלמפסיה חמורה ושל רעלת הריון הוא תסמונת HELLP הכוללת את התסמינים הבאים: המוליזה (Hemolyisis) , התפרקות של תאי דם אדומים, רמה מוגברת (Elevated) של אנזימים בכבד, שפירושה נזק לכבד וספירה נמוכה (Low) של טסיות דם (Platelet), המרמזת על יכולת לקויה לקרישת דם שעלולה להיות בעיה קשה בשעת הצירים לאחר הלידה.

תסמונת זו שכיחה יותר כאשר מתמהמהים במתן הטיפול בפרה-אקלמפסיה. לאחר אבחון של תסמונת HELLP, מיילדים את התינוק בניתוח קיסרי, השיטה הזמינה המהירה ביותר, אלא אם כן צוואר הרחם רחב די הצורך לאפשר לידה נרתיקית מהירה.

לאחר הלידה, עוקבים בקפידה אחר מצבה של האישה כדי לקבוע אם התפתחה אצלה גם רעלת הריון. רבע ממקרי רעלת הריון מתרחשים לאחר הלידה, בדרך כלל ביומיים עד ארבעת הימים הראשונים. כשמצבה של האישה מתחיל להשתפר בהדרגה, מעודדים אותה לצעוד מעט. לעתים היא מקבלת סם הרגעה קל כדי לווסת את לחץ הדם.

האשפוז עשוי להימשך החל בימים בודדים ועד למספר שבועות, בהתאם לחומרת המצב ולסיבוכיו. לאחר שהאישה שבה לביתה, עליה לבלוע תרופות להורדת לחץ הדם. בדרך כלל היא חוזרת לבדיקות מעקב אחת לשבועיים לפחות, בחודשים הראשונים לאחר הלידה. לחץ הדם עשוי להישאר גבוה במשך 6 - 8 שבועות. אם לחץ הדם אינו יורד לאחר מכן, אפשר שלא נבע מפרה-אקלמפסיה.


רעלת הריון – ארבע שאלות, ארבע תשובות

ש. האם מי שסובל מרעלת הריון יכול ללדת רגיל?

ת. באופן עקרוני אין מניעה של לידה רגילה ברעלת הריון, אך לעתים יידרש זירוז של הלידה.

 

ש. האם אפשר לקבל אפידורל ברעלת היריון?

ת. כן. אין מניעה של מתן אפידורל או כל הרדמה אזורית במהלך הלידה או במהלך ניתוח קיסרי מלבד במצבים של הפרעות קרישה או ברמה נמוכה של טסיות הדם.

 

ש. האם יש השלכות לרעלת הריון גם לאחר הלידה?

ת. בדרך כלל סימני המחלה חולפים לאחר הלידה, אך לעתים ההחלמה תהיה איטית ויחלפו מספר שבועות עד שגוף האישה יחזור לאיתנו. עם זאת מחקרים עדכניים שנעשו בתחום מלמדים כי נשים שלקו ברעלת הריון חשופות יותר למחלות כלי דם ולב. ילדים שנולדו לאימהות שסבלו מרעלת הריון נמצאים בקבוצות סיכון להשמנת יתר, התפתחות של סוכרת מבוגרים בגיל הנעורים ולמחלות כלי דם ולב כבר בגיל צעיר.

 

ש. האם רעלת ההריון נוטה לחזור בהריון שני?

ת. הסיכוי לחזרה של רעלת ההיריון עומד על שמונה עשרה אחוז ואם הרעלת אובחנה לפני השבוע השלושים ושש בהריון הקודם, הסיכוי גבוה יותר.