כדורי ציטוטק הם תרופה המיועדת להפסקת הריון. כדור הציטוטק הוא השלב השני של הפלה באמצעות תרופות, הניתן כיומיים לאחר נטילת כדור מקדים בשם מפיג’ין. תפקיד הציטוטק הוא לכווץ את שרירי הרחם ולהביא להוצאת שק ההריון החוצה. הפלה עם ציטוטק נחשבת להליך שכיח יחסית והיא מתבצעת עד לשבוע התשיעי של ההריון ולעומת אפשרויות הפלה אחרות, כמו למשל גרידה, הפלה התרופתית נחשבת לקלה יותר ומלווה בפחות תופעות לוואי.
אם את רוצה לעבור הפלה בכדורים חשוב שתדעי כי את לא לבד! אנחנו נלווה אותך בדיסקרטיות לאורך כל ההליך באופן המהיר והמקצועי ביותר כאשר הרופאים שלנו ימליצו לך איזה הפלה לעבור. העובדת הסוציאלית שמלווה כל אשה שמעוניינת בהפלה, תכין אותך לקראת הועדה להפסקת הריון שחייבים לעבור ע״פ החוק. החלטת הועדה שמורכבת מאותה העובדת הסוציאלית ומשני גניקולוגיים שמוסמכת ע״י משרד הבריאות ומבוצעת אצלנו בחדרי הניתוח, תימסר לך מידית ותישמר באופן חסוי.
ההפלה התרופתית מתבצעת בשני שלבים.
שלב ראשון - בשלב הראשון נוטלת האישה שלושה כדורי מפיג’ן שתפקידם למנוע את ההשפעה של הורמון הפרוגסטרון, לירידה באספקת הדם לעובר, להתנתקות של שק ההריון מדופן הרחם ולהפסקת ההיריון. לאחר נטילת הכדורים נשארת האישה להשגחה למשך מספר שעות.
שלב שני - כעבור יומיים חוזרת האישה אל המרפאה כדי לקחת את התרופה השנייה, ציטוטק. מינון מתאים גורם להתרחבות של הנרתיק ולהתכווצויות של הרחם. התכווצויות הרחם פולטות את שק ההריון החוצה ובכך מסתיים תהליך ההפלה.
את כדורי הציטוטק אפשר לקחת דרך הפה או באמצעות החדרת טבליות אל הנרתיק. לאחר נטילת הציטוטק יש להישאר להשגחה במשך שש שעות מחשש לדימומים.
לאחר שבועיים עד שלושה שבועות יש לחזור אל הרופא לבדיקה באמצעות מכשיר האולטרסאונד. הרופא יבדוק האם ההריון הופסק ואם הרחם התרוקן לגמרי. אם נשארו שאריות מההריון, ימליץ הרופא לקחת ציטוטק פעם שנייה כדי לפלוט את השאריות החוצה. לאחר שבועיים יש להגיע אל הרופא לבדיקה חוזרת.
אם את רוצה לעבור הפלה בכדורים חשוב שתדעי כי את לא לבד! אנחנו נלווה אותך בדיסקרטיות לאורך כל ההליך באופן המהיר והמקצועי ביותר כאשר הרופאים שלנו ימליצו לך איזה הפלה לעבור. העובדת הסוציאלית שמלווה כל אשה שמעוניינת בהפלה, תכין אותך לקראת הועדה להפסקת הריון שחייבים לעבור ע״פ החוק. החלטת הועדה שמורכבת מאותה העובדת הסוציאלית ומשני גניקולוגיים שמוסמכת ע״י משרד הבריאות ומבוצעת אצלנו בחדרי הניתוח, תימסר לך מידית ותישמר באופן חסוי.
דימום לאחר נטילת ציטוטק היא אחת מתופעות הלוואי השכיחות של ההפלה באמצעות תרופות. הדימום מתחיל כבר בבית החולים. זהו דימום קשה המכיל קרישי דם ובמקרים רבים מתלווים אליו גם כאבים. הדימום נמשך מספר ימים עד שבועות ונפסק רק כאשר תוכן הרחם נפלט לגמרי.
במקרה הצורך אפשר להשתמש בתרופות משככות כאבים, בהתאם להוראות הרופא, העשויות להקל על הכאבים מהציטוטק. הופעת זיהום היא תופעת לוואי אפשרית לאחר השימוש בציטוטק.
הזיהום מופיע כאשר תוכן ההריון לא יצא בשלמותו והוא מלווה בחום גבוה. במקרה של חום גבוה לאחר ההפלה, יש לפנות מיד לרופא המטפל. איבוד דם הוא סיבוך נדיר של השימוש בתרופות להפלה, במצב שכזה תקבל האישה מנת דם.
הפלה באמצעות תרופות יכולה להתבצע רק עד השבוע התשיעי להריון בעוד שהפלה באמצעות גרידה יכולה להתבצע גם בשבועות מאוחרים יותר, עד השבוע השלוש עשרה ולעתים גם עד השבוע העשרים. גורם משמעותי המשפיע על הבחירה בין הפלה תרופתית לבין גרידה הוא המחיר. העלות של הפלה תרופתית זולה יותר מאשר עלות הגרידה.
הפלה באמצעות כדורי ציטוטק בבתי חולים הציבוריים יכולה לעלות בסביבות אלף ארבע מאות שקלים ובמרפאות פרטיות מעט יותר. העלות של גרידה יכולה להגיע לאלפיים וחמש מאות ש״ח בבית חולים ציבורי לבין ארבעת אלפים שקלים עד לשמונת אלפי שקלים במרפאות פרטיות. המחירים שנקבנו בהם אינם מחייבים, ובכל מקרה חשוב להתעדכן במחיר מול הגורמים הרלוונטיים. חשוב שתדעי כי למחיר צריך להוסיף עוד כשלוש מאות שקלים לתשלום לועדה להפסקת הריון.
אחוזי ההצלחה של גרידה עומדים על מאה אחוז! לעומת שמונים וחמישה אחוזי הצלחה של הפלה באמצעות תרופות. תופעות הלוואי בשתי השיטות כמעט זהות, מדובר בדימום העלול להימשך מספר שבועות, בכאבי בטן וברגישות במערכת העיכול. בשתי הדרכים זהו תהליך המלווה באי נעימות ובכאבים פיזיים וגם רגשיים.
הפלה באמצעות גרידה היא תהליך קצר יותר מאשר הפלה תרופתית. בעוד שבמקרה של גרידה נדרשת המטופלת להגיע אל בית החולים פעם אחת בלבד והגרידה עצמה מבוצעת בזמן קצר, כעשרים דקות בממוצע, בהפלה תרופתית מתבקשת המטופלת להגיע פעמיים לבית החולים בהפרש של ארבעים ושמונה שעות בין הפעמים כאשר תהליך ההפלה עלול להימשך גם מספר שבועות.
ש. האם הפלה תרופתית בציטוטק ובכלל מחייבת אישור של הועדה להפסקת היריון?
ת. כן. כל הפלה, גם באמצעות תרופה או גרידה, מחייבת אישור של הועדה להפסקת הריון. הוועדות מתקיימות בבתי החולים שבהם מבוצעות הפלות.
ש. מהם סיכויי ההצלחה של ההפלות התרופתיות ציטוטק?
ת. שיעורי ההצלחה של הפלות תרופתיות עומדים על כשמונים אחוז. בחמישה עד שבעה אחוז מהמקרים תיתכן אפשרות בה חלק מהשליה נותרת ברחם, במקרה שכזה, קיימת סכנה של זיהום, ולכן חשוב להגיע מיד אל הרופא כאשר חום הגוף עולה. במצבים אלו מבצעים בדרך כלל גרידה שתרוקן את כל תוכן הרחם.
ש. איך אפשר להתגבר על הכאבים לאחר ההפלה?
ת. הכאבים עצמם אינם מהווים בעיה בריאותית, אך הם גורמים לסבל ולאי נוחות. על הכאבים אפשר להתגבר באמצעות תרופות משככות כאבים הניתנות אך רק על פי הוראות הרופא. רצוי להימנע מלקיחת תרופות כמו אדוויל ונורופן אשר עלולות להאט את תהליך ההחלמה. דרך נוספת למניעת כאבים היא במתן הגלולות בטבליות וגינאליות אשר מאפשרות שחרור איטי יותר ולכן מפחיתות את תחושת הכאב. יחד עם זאת יש לדעת כי השימוש בטבליות וגינאליות עלול להגדיל את הסיכון לזיהום.
ש. מתי מקבלים מחזור אחרי הפלה עם ציטוטק?
ת. נשים שעברו הפלה תרופתית אמורות לקבל מחזור בתוך שבועיים עד חודש. אם הן אינן מקבלות מחזור בתוך תקופה זו, עליהן לפנות לרופא.
ש. מהם היתרונות של הפלה תרופתית?
ת. הפלה תרופתית אינה דורשת הרדמה ואינה מלווה בתהליכים פולשניים מכאיבים ובלתי נעימים כמו ניתוח או החדרת מכשירים אל רחם האישה. מאחר והתהליך אינו חודרני, בביצוע התהליך אין כמעט חשש לזיהום. הזיהום בהפלה תרופתית אפשרי רק במצבים שבהם נשארו שאריות של שליה ברחם.