×

×

ועדה להפסקת הריון

ברוב מדינות העולם המפותחות, הפסקת הריון מתבצעת בהתאם לדרישת האישה בלבד. האישה מגיעה אל רופא הנשים שלה, נבדקת ומשוחחת עם הרופא. הרופא מיידע את האישה על אפשרויות ההפלה העומדות לפניה ועל ההשלכות של הפסקת ההריון. אם בריאות האישה תקינה, יפנה אותה הרופא לבית חולים או למרפאה פרטית כדי לבצע הפלה ולסיים את ההריון.

בישראל המצב שונה. חוק הפסקת הריון אינו מאפשר לאישה לעבור הפלה, אלא באישור של ועדה להפסקת הריון. ולכן, כדי לבצע הפלה על האישה לפנות לועדת הפלות, ועדה שלה ניתנה הסמכות הבלעדית לאשר הפסקת הריון. ביצוע הפלה ללא אישור הועדה נחשבת לעבירה פלילית. הועדות להפסקת הריון מתקיימות בבתי חולים (ציבוריים ופרטיים) המבצעים הפלות.

המלצה חשובה!

אם את צריכה לעבור הפלה פרטית חשוב שתדעי כי את לא לבד! אנחנו נלווה אותך בדיסקרטיות לאורך כל ההליך באופן המהיר והמקצועי ביותר כאשר הרופאים שלנו ימליצו לך איזה הפלה לעבור. העובדת הסוציאלית שמלווה כל אשה שמעוניינת בהפלה, תכין אותך לקראת ועדת הפלות שחייבים לעבור ע״פ החוק. החלטת הועדה להפסקת הריון שמוסמכת ע״י משרד הבריאות ומבוצעת אצלנו בחדרי הניתוח, תימסר לך מידית ותישמר באופן חסוי.


באיזה מקרים מאשרת הועדה את הפסקת ההריון?

הועדה להפסקת ההריון מאשרת הפלה באחד מהמקרים הבאים:

  • כאשר המועמדת היא מעל לגיל ארבעים או מתחת לגיל שמונה עשרה.
  • כשההריון נגרם מיחסים האסורים לפי החוק הפלילי (אונס, גילוי עריות ומיחסים אסורים בתוך המשפחה).
  • כשהוולד אינו בריא והוא עתיד לסבול ממום גופני או נפשי.
  • כאשר האישה ההרה אינה נשואה או שהיא הרתה במסגרת יחסים מחוץ לנישואין.
  • כאשר ההיריון עשוי לסכן את בריאות האישה ו/או לגרום לה נזק נפשי.

כל אישה שעונה על אחד מהקריטריונים המנויים מעלה רשאית לפנות לועדת הפלות ולבקש להפסיק הריון. כ- 98% מהפונות לועדה מקבלות אור ירוק להתקדם לכיוון הפלה (גם כאשר הן לא עונות על אחד מהתנאים אבל ״נאלצות״ לשקר כדי לקבל את האישור).

הועדה להפסקת הריון רשאית לאשר את הפסקת ההיריון רק כאשר גיל העובר אינו גדול יותר מ - 24 שבועות. מעל 24 שבועות הועדה מעבירה את הטיפול בבקשה לועדה אחרת, שנקראת ״הועדה להפסקת הריון בשלב חיות״, ועדה שלה יש את הסמכות לדון בהפלות של עוברים גדולים.

המלצה חשובה!

אם את צריכה לעבור הפלה פרטית חשוב שתדעי כי את לא לבד! אנחנו נלווה אותך בדיסקרטיות לאורך כל ההליך באופן המהיר והמקצועי ביותר כאשר הרופאים שלנו ימליצו לך איזה הפלה לעבור. העובדת הסוציאלית שמלווה כל אשה שמעוניינת בהפלה, תכין אותך לקראת ועדת הפלות שחייבים לעבור ע״פ החוק. החלטת הועדה להפסקת הריון שמוסמכת ע״י משרד הבריאות ומבוצעת אצלנו בחדרי הניתוח, תימסר לך מידית ותישמר באופן חסוי.


איך לעבור ועדה להפסקת הריון?

אם את מעוניינת להפסיק הריון עלייך לפנות אל אחת הוועדות המתקיימות בבתי החולים המאושרים לבצע הפסקת הריון. אינך חייבת לפנות דווקא לועדת הפלות שנמצאת באזור מגורייך ואת רשאית לפנות לכל ועדה, בכל מקום בארץ. את רשימת הועדות ואת הכתובת המדויקת שלהן אפשר למצוא באתר של משרד הבריאות.

לפני שאת פונה אל הועדה חשוב ליצור קשר טלפוני עם העובדת הסוציאלית של בית החולים, לברר את המועדים שבהן הועדה מתכנסת ולבדוק את שעות הפעילות שלה.

כשתגיעי אל ועדת הפלות עליך להביא איתך: תעודה מזהה (תעודת זהות, דרכון, או רישיון נהיגה) צילום אולטרסאונד של ההריון, מסמכים רפואיים רלוונטיים בהתאם להנחיות שתקבלי כגון תוצאות בדיקות דם וסכום של שלוש מאות וחמישים שקלים (אגרת הפנייה לועדה), סכום התשלום מתעדכן מעת לעת ולכן כדאי לבדוק מהו הסכום העדכני לפני שמגיעים אל הועדה.

לפני שועדת הפלות תתחיל לדון בבקשה שלך, תופני לשיחת הסבר עם עובדת סוציאלית או עם אחות. בהתאם לרצונותייך תוכלי לבקש שיחה עם רופא נשים כדי לדעת את ההשלכות של ביצוע ההפלה, את הסיכונים המלווים את ההפלה ואת התוצאות האפשריות.

אם הסיבה להפסקת ההיריון היא בשל מום בעובר או בשל חשש לבריאותך, תוכלי לבקש התייעצות נוספת עם מומחה בתחום שאליו תוכלי לפנות בעזרת הועדה.

את ההחלטה תקבלי מיד לאחר קיום הועדה. הועדה תמסור לך אישור בכתב המפרט את הסיבה המוצדקת שבגינה אישרו לך את הפסקת ההריון. לאחר קבלת האישור אפשר יהיה לקבוע תאריך לביצוע ההפלה. את ההפלה תעברי באותו בית החולים שבו ניתן לך האישור להפסקת ההריון.

אם הועדה דנה בבקשה להפסקת הריון והיא מתכוונת לסרב לבקשה, עליה לתת לך אפשרות להופיע בפניה שוב לפני שהיא נותנת את התשובה הסופית כדי לאפשר לך למסור לועדה את הנימוקים ולנסות לשכנע אותה לאשר את הבקשה.

אם הועדה מסרבת לאשר את ההריון, את יכולה לפנות שוב לועדה להפסקת הריון, אך הפעם במוסד רפואי אחר. כל פנייה מחודשת אל הועדה מחייבת תשלום מחדש של האגרה.

אם את מתחת לגיל 19 תהי זכאית למימון מלא הן בתשלום אגרת הפנייה לועדה והן בתשלום לביצוע ההפלה. את זכאית לעדיפות בתור לועדה להפסקת ההריון ובמידת הצורך לסיוע מיוחד. לפני הדיון בועדה תקיימי שיחה עם עובדת סוציאלית.

את תתקבלי לועדה גם אם הגעת לדיון ללא מסמכים רפואיים ובדיקות עדכניות ואת הבדיקות הנדרשות תוכלי לבצע בבית החולים במסגרת ההליך. גם אם תגיעי ללא התחייבות כספית מקופת חולים לביצוע ההפלה, תתקבלי וקופת החולים תנפיק לך התחייבות בדיעבד.

הפסקות הריון לנערות מתחת לגיל תשע עשרה מתקיימות רק בבתי חולים ולא במרפאות פרטיות, גם אם יש להן רישיון לביצוע הפלות. בתי החולים חייבים לקבל כל נערה מתחת לגיל שמונה עשרה שפונה אליהם.

דעי, את זכאית לעבור את הליך הפסקת ההריון גם ללא הסכמת ההורים ואפילו ללא ידיעתם!

במסגרת סל שירותי הבריאות, ההשתתפות באגרת הפנייה לועדה הרפואית וביצוע ההפלה תינתן לאישה עד גיל שלושים ושלוש ובתנאי ההיריון נובע כתוצאה מיחסים אסורים לפי החוק הפלילי, כאשר העובר עתיד להיוולד עם מום גופני או נפשי או כאשר ההריון עלול לסכן את בריאות האישה.


שבעה דברים שחשוב שתדעי על הועדה

  • הועדה להפסקת הריון מונה שלושה חברים, עובדת סוציאלית, רופא מומחה בתחום המיילדות וגינקולוגיה ורופא מומחה נוסף. בין חברי הועדה חייבת להיות לפחות אישה אחת. בועדה להפסקת הריון בשלב חיות צריכים להיות חמישה חברים.
  • הפניה אל הועדה להפסקת הריון בשלב החיות, כאשר העובר מעל גיל עשרים וארבע שבועות, תינתן לך על ידי הוועדות הרגילות להפסקת הריון בבתי החולים או באמצעות רופא הנשים שלך. את ביצוע הפסקת ההריון בשלב החיות תעברי בבית החולים שבו קיבלת אישור מהועדה המיוחדת.
  • לאבי העובר אין מעמד חוקי בועדה ואין צורך בהסכמה שלו להפסקת ההריון. אם את מעוניינת, יש לאפשר לבן הזוג ללוות אותך בדיון בוועדת ההפלות.
  • קטינות מתחת לגיל שמונה עשרה, זכאיות לפנות לועדה גם ללא אישור של ההורים או אפוטרופוס.
  • הועדה מוסמכת לתת אישור להפסקת הריון רק לאחר קבלת הסכמה מדעת שלך לביצוע ההפלה. את ההסכמה תיתני בכתב ורק לאחר שקיבלת הסברים על כל הסיכונים, גופניים ונפשיים, הכרוכים בביצוע ההפלה.
  • נושא הפלות מוסדר בחוק העונשין. חוק הפסקת ההריון קובע כי כל מי שהפסיק ביודעין הריון בכל דרך, בטיפול רפואי או בדרך אחרת, עבר עבירה פלילית ודינו חמש שנות מאסר או קנס. הרופא לא יישא באחריות פלילית בשל ביצוע הפסקת הריון בשני מקרים, כאשר הפסקת ההריון התבצעה במוסד רפואי מוכר או כאשר קיבלת אישור מהועדה להפסקת הריון.
  • כל המידע המובא לפני הדיונים, המסמכים המוגשים לועדה ופרוטוקול הדיון הם חסויים וסודיים. לפי הנחיות משרד הבריאות כל המסמכים הרלוונטיים יישמרו באזור מיוחד שאינו נגיש לציבור הרחב. במקרים מסוימים יהיה רשאי בית המשפט להורות על הסרת הסודיות.