×

×

הריון כימי

הריון כימי הוא הריון המאובחן בבדיקת דם באמצעות הורמון הבטא HCG, אך ללא ביטוי קליני ממשי של ההריון. זהו הריון קצר המסתיים בשלב מוקדם מאוד של ההריון סמוך למועד קבלת המחזור החודשי או זמן קצר לאחריו ובשום שלב של ההריון לא נצפה שק הריון בבדיקת אולטרסאונד.

הריון כימי הוא מצב שכיח, כאשר הסטטיסטיקה מצביעה על כך שכ- 15% מההריונות מסתיימים בהריון כימי או בהפלה, ולמרות זאת קשה מאוד לאמוד את מספר ההפלות המדויק מאחר ובמקרים רבים של הריון כימי נשים אינם מודעות לעובדה שהן בהריון.


מהו הורמון הבטא?

הורמון בטא, BETA - HCG, הוא הורמון המופרש בגוף האישה עקב שינויים הורמונאליים ופיזיולוגיים המתרחשים בגוף בתקופת ההריון. בדיקה שגרתית של הורמון הבטא נותנת מידע חשוב כגון:

  • הבדיקה מאפשרת את אבחנת ההריון, העלייה ברמות ההורמון בגוף היא אחת ההוכחות הרשמיות לקיום ההריון. גם במקרים של הריון כימי מתרחשת עלייה ברמת ההורמון, אך ללא שק הריון.
  • בדיקת הבטא מאפשרת לרופאים לדעת את גיל ההריון ומהווה כלי יעיל לבדיקה ולמעקב אחרי התפתחות ההריון.
  • הבדיקה מאפשרת ללמוד על הפרעות בהתפתחות העובר, ולכן מקפידים לבצע אותה במיוחד אצל נשים הנמצאות בהריון בסיכון.
  • בהריון כימי, אכן מתרחשת הפריה של הביצית ובדיקות הדם מעידות כי חלה עלייה ברמת הבטא ובדומה להריון תקין, הבטא מכפילה את עצמה כל יום פי שלוש, אך בניגוד להריון תקין, עליית הבטא נעצרת, ואפילו יורדת, וההריון מוגדר כהריון כימי.

מהם הגורמים להריון כימי?

כמו בכל הריון שלא מתפתח, כך גם בהריון כימי יש סיבות רבות לכך שההריון לא התפתח. במקרים רבים ייתכן כי התנאים ברחם לא היו אופטימליים לקליטת העובר, ייתכן כי העובר סבל מפגם כלשהו, בשל איכות נמוכה של הזרע או הביצית, הפרעה כרומוזומלית, בעיות בקרישת דם, ליקויים ברחם כמו הריון חוץ רחמי או מחלות כמו עגבת או כלמידיה ועוד.

ההנחה המקובלת היא כי גם אם ההריון היה ממשיך להתפתח עוד תקופה קצרה הוא היה כנראה מסתיים בהפלה מאוחרת. יש גורמי סיכון המעלים את הסיכויים להופעת הריון כימי וביניהם גיל מבוגר של האישה ההרה, קרישת דם בעייתית של האישה, הפרעות בבלוטת התריס, מחלות אימונולוגיות, השמנת יתר וגם נשים שעברו למעלה משתי הפלות מועדות לסיכון . מומים גנטיים וכרוזומאליים הם בין הסיבות הגורמות להריון כימי. בתקופה הראשונה של ההריון מתרחשת חלוקה מואצת של תאי העובר. כאשר חלוקת התאים תקינה, העובר ממשיך להתפתח, כאשר חלוקת התאים אינה תקינה, עלולים להופיע מוטציות גנטיות אשר מונעות את התפתחות ההריון וגורמות להריון כימי או להפלה טבעית.

מחסור בהורמונים שונים כמו מחסור בהורמון הפרוגסטרון ועוד עלול להשפיע על התפתחות העובר ולגרום להריון כימי. כאשר יש הפרשה מוגברת של הורמון הפרוגסטרון, רירית הרחם מתעבה וקולטת את ההריון בצורה טובה, כאשר קיים מחסור בהורמון הפרוגסטרון, רירית הרחם אינה מתעבה והדבר מתבטא בבעיות בהשרשת העובר ובסופו של דבר בהפלה.


איך מאבחנים הריון כימי?

כדי לאבחן הריון כימי יש להבדיל בין עלייה בהורמון הבטא המתרחשת בהריון תקין לבין עלייה בהורמון הבטא המתרחשת בהריון כימי. כאשר יש הריון כימי, הבטא אומנם עולה, אך רמת הבטא נמוכה מהרמה התקינה שלה יחסית לגיל ההריון. במעקב אחרי העלייה של הורמון הבטא באמצעות בדיקות דם, לאחר מספר ימים בדיקות הדם יראו תוצאות של ירידה ברמת הבטא.

אישה החווה הריון כימי מתלוננת על תסמינים ותופעות המאפיינות הפלה כמו הפרשות מוזרות, דימום מהנרתיק כאבי בטן ועוד. חשוב להדגיש כי לא כל דימום מהנרתיק מעיד על הפלה. גם בעת תהליך ההשרשה, כאשר העובר מתחבר לרחם, עשויה להתרחש קריעה של כלי דם זעירים הגורמת לשחרור הדם, זהו דימום שאינו מעיד על הפלה או על הפרעות למהלך התקין של ההריון.


מהם התסמינים של ההריון הכימי?

במקרים רבים מאוד ההריון הכימי אינו מלווה בתסמינים וחלק מהנשים אפילו אינן מודעות לכך שהן היו בהריון. ההריון הכימי אינו מלווה בתופעות האופייניות להריון תקין והאישה ההרה אינה סובלת מבחילות, הקאות או עייפות מוגברת. במקרים נדירים האישה עלולה לחוות התכווצויות של הרחם או תסמינים דמויי וסת ודימום נרתיקי ממש מספר ימים לאחר שבדיקות הדם בישרו על הריון.


איך מטפלים בהריון כימי?

במידה ואובחן הריון כימי חשוב לבצע בדיקת אולטרסאונד כדי לוודא שתוכן ההריון נפלט בשלמותו מהרחם. בדומה לכל הפלה טבעית, במקרים שבהם נשארים שאריות מתוכן ההריון ברחם עלולים להיגרם זיהומים וסיבוכים בעתיד. במקרה כזה ימליץ הרופא על ביצוע גרידה.

הסיכויים להריון בריא ותקין לאחר הריון כימי זהים לסיכויים להרות ללא הריון. ברוב המקרים לאחר הריון כימי או הפלה טבעית הביוץ מופיע כרגיל בהתאם להפרשי המחזור הרגילים של האישה. לדוגמה, אם המחזור החודשי מופיע אצל האישה כל עשרים ושמונה יום, הביוץ יגיע ביום הארבעה עשר או החמישה עשר לאחר היום הראשון של המחזור האחרון או של הדימום שהופיע בשל ההפלה.

אם האישה עברה יותר מהריון כימי אחד, ימליץ הרופא על בדיקות לאבחון הבעיה, אם הבעיה תאותר, הוא יטפל בה בהתאם לסוג הבעיה.