גרידה היא הסרה כירורגית של החלק העליון של הרחם יחד עם תוכן הרחם. בעבר היה הרופא מכניס מכשיר חד אל תוך הרחם ומגרד את הרירית, אולם כיום עם התפתחות הטכניקות הגניקולוגיות, שאיבת תוכן הרחם החליפה את הגרידה המסורתית. שאיבת תוכן הרחם מקטינה מאוד את הסיכונים והסיבוכים כמו דימום לאחר גרידה, זיהום, ניקוב הרחם ועוד.
לעתים הגרידה מתבצעת בעקבות הריון לא רצוי או בשל התפתחות לא תקינה של העובר, לעתים הגרידה מתבצעת גם לאחר הפלה טבעית שלא התרחשה במלואה ויש צורך לרוקן את הרחם משאריות ההריון, ולעתים היא מתבצעת לצורך אבחון של בעיות ומחלות ברחם.
גרידה היא פרוצדורה בעלת אחוזי הצלחה גבוהים (קרוב ל- 100%), תהליך בטוח יחסית, בייחוד בשלבים המוקדמים של ההריון ופעולה הכרוכה בתופעות לוואי מצומצמות כמו דימום וכאבי בטן מקומיים.
אם את רוצה לעבור הפלה בגרידה חשוב שתדעי כי את לא לבד! אנחנו נלווה אותך בדיסקרטיות לאורך כל ההליך באופן המהיר והמקצועי ביותר כאשר הרופאים שלנו ימליצו לך איזה הפלה לעבור. העובדת הסוציאלית שמלווה כל אשה שזקוקה להפלה, תכין אותך לקראת הועדה להפסקת הריון שחייבים לעבור ע״פ החוק. החלטת הועדה שמורכבת מעובדת סוציאלית ומשני גניקולוגיים אשר מוסמכת ע״י משרד הבריאות ומבוצעת אצלנו בחדרי הניתוח, תימסר לך מידית ותישמר באופן חסוי.
גרידה הוא תהליך פולשני שבמהלכו שואבים את שק ההריון החוצה ומפסיקים את ההריון. לפני ניתוח גרידה נדרשת המטופלת לצום של שש שעות. הגרידה מתבצעת בחדר ניתוח, בהרדמה מקומית, אם כי ייתכנו מספר מקרים שבהם יבצעו את ההליך תחת הרדמה אפידורלית. הפעולה נמשכת כעשר דקות בממוצע ולאחריה המטופלת נשארת לאשפוז של מספר שעות.
לפני הניתוח האישה עוברת בדיקה גופנית ובדיקה גניקולוגית ידנית. נוסף על כך מבצעים בדיקת אולטרסאונד כדי לאמת את גיל ההריון, לאתר את אזור ההשרשה ברחם ולאבחן את מבנה הרחם ואת המנח שלו.
השלב הראשון בגרידה הוא הרחבת צוואר הרחם על מנת שניתן יהיה להכניס אל תוך הרחם את המכשור המיועד לשליפה בטוחה וקלה של שק ההריון. הרחבת צוואר הרחם מתבצעת באמצעות התקנים מיוחדים או חומרים סופחי נוזלים המוכנסים באמצעות מקלונים מיוחדים הנקראים למינריות. ככל שגיל ההריון צעיר יותר, כך תידרש פחות הרחבה של צוואר הרחם, בגיל מתקדם תידרש הרחבה אגרסיבית יותר באמצעות מכשור ייעודי.
השלב השני הוא שלב השאיבה של תוכן הרחם. בשלב זה משתמשים במשאבה כדי להוציא באופן פיזי את שק ההריון. לאחר שאיבת השק בודקים באמצעות כפית מיוחדת שלא נשארו שאריות ברחם.
לאחר סיום שאיבת שק ההיריון יבצע הרופא בדיקת אולטרסאונד כדי לוודא שוב שכל תוכן ההיריון יצא וברחם לא נשארו שאריות. בהריון בגיל צעיר אפשר להסתפק בשאיבת וואקום, בהריון בגיל מתקדם יותר יש צורך להשתמש בכלים ייעודיים כמו מגרד כדי לרוקן את כל חלל הרחם.
אחרי הגרידה חשוב לנוח היטב ובנוסף יש להרבות בשתיית נוזלים. בדרך כלל ימליץ הגניקולוג על טיפול באנטיביוטיקה למשך חמישה ימים כדי למנוע התפתחות של זיהומים.
לאחר הגרידה, לא רצוי לקיים יחסי מין במשך שלושה שבועות, ומאחר והאזור רגיש לזיהומים לא רצוי להשתמש בטמפונים. לא מומלץ לשהות במים עומדים במשך שלושה שבועות ולאחר חודש יש לחזור אל הרופא ולבצע בדיקה גניקולוגית.
אם את רוצה לעבור הפלה בגרידה חשוב שתדעי כי את לא לבד! אנחנו נלווה אותך בדיסקרטיות לאורך כל ההליך באופן המהיר והמקצועי ביותר כאשר הרופאים שלנו ימליצו לך איזה הפלה לעבור. העובדת הסוציאלית שמלווה כל אשה שזקוקה להפלה, תכין אותך לקראת הועדה להפסקת הריון שחייבים לעבור ע״פ החוק. החלטת הועדה שמורכבת מעובדת סוציאלית ומשני גניקולוגיים אשר מוסמכת ע״י משרד הבריאות ומבוצעת אצלנו בחדרי הניתוח, תימסר לך מידית ותישמר באופן חסוי.
כמו כל הליך כירורגי גם להפסקת הריון באמצעות גרידה יש סיכונים. הסיכונים בגרידה כוללים מספר תופעות כמו כאבים אחרי גרידה, דימום אחרי גרידה ועוד. חשוב לציין כי סיבוכי הגרידה נדירים והגרידות שמסתבכות הן אלו המתבצעות בשלבים מאוחרים יותר של ההיריון. גרידה בשבוע תשע, למשל, או אפילו בשבוע שתיים עשרה נחשבת להליך בטוח ללא סיבוכים משמעותיים.
אחד הסיכונים המשמעותיים הוא פגיעה בדופן הבטן. במהלך ביצוע הגרידה עלול להיגרם ניקוב של דופן הבטן שעלול לגרום להשלכות הרסניות בטווח הארוך. במקרים חמורים הניקוב עלול לערב איברים נוספים כמו המעיים, שלפוחית השתן ועוד המצריכים התערבות מהירה. חשוב לציין כי בשנים האחרונות המקרים של ניקוב דופן הרחם נדירים וביצוע הגרידה נחשב לתהליך בטוח, יחסית.
בשל התערבות פולשנית בצוואר הרחם עלולה להופיע פגיעה בצוואר הרחם שתגרום בהמשך ללידות מוקדמות. יש לציין כי גם תופעה זו נחשבת כיום לתופעה נדירה.
במהלך הניתוח עלול להופיע דימום וייתכן גם דימום אחרי גרידה שיימשך מספר ימים. ברוב המקרים הדימום נפסק ללא צורך בהתערבות נוספת. אם הדימום לא נפסק יש להגיע לבדיקה גניקולוגית. במקרים שבהם הדימום מלווה בחום ובכאבי בטן, ייתכן ונוצר זיהום או שנשארו ברחם שאריות מההריון וחשוב להגיע לרופא בהקדם.
זיהום הוא אחד הסיכונים המשמעותיים ביותר בתהליך הגרידה. הזיהום עלול לגרום לכאבי בטן ולחום גבוה, אך הודות לחיטוי המתבצע לפני תחילת התהליך ולטיפול באנטיביוטיקה הניתן לאחר הגרידה, השכיחות של הופעת הזיהום נמוכה.
על אף הבדיקות הקפדניות של ריקון הרחם, לעתים יישארו שאריות של שק ההריון. במקרים אלו יש לעבור ניתוח גרידה חוזר ולהשלים את ריקון תוכן הרחם.
לפני שאתן מנסות להיכנס להריון לאחר גרידה, כדאי להתייעץ עם גניקולוג ולוודא שהגוף החלים לחלוטין מתהליך ההפלה והוא מספיק חזק כדי להתמודד עם הריון נוסף. מחקר חדש שפורסם בירחון הבריטי לרפואה מנסה לענות על השאלה מתי כדאי להיכנס להריון לאחר הפלה.
המחקר שנערך בבית החולים אברדין בסקוטלנד במחלקת מיילדות וגניקולוגיה בדק אלפי נשים אשר מתוכן כשניים עשר אלף נשים נכנסו להריון בתוך חצי שנה ממועד ההפלה, כשמונת אלפים נשים הרו בתקופה שבין חצי שנה לשנה לאחר ההפלה, כשלושת אלפים נשים הרו בתקופה של בין שנה לשנה וחצי ממועד הגרידה, אלפיים נשים הרו בתקופה שבין שנה וחצי לשנתיים וכחמשת אלפים וחמש מאות נשים הרו לאחר תקופה של שנתיים.
תוצאות המחקר הראו כי הנשים אשר הרו בתקופה שבין חצי שנה לשנה לאחר ביצוע הגרידה, סבלו פחות מתופעות של הפלה חוזרת והצליחו להחזיק את ההיריון עד הסוף. בין הנשים שהמתינו למעלה משנתיים עד לכניסה להריון נצפו יותר הפלות חוזרות.